Przyszła jesień, a wraz z nią nowy rok szkolny, długie wieczory i zimne poranki. Codziennie zmagam się z pytaniem w czym przemycić jak najwięcej dobrych produktów by podjadanie w ciągu dnia było z pożytkiem dla moich dzieci. Najlepiej chyba sprawdzają się przepisy kojarzone przez nasze dzieci jako coś słodkiego. Dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły, dodatek do jesiennej kawy w parku lub po prostu na co dzień, szybkie i proste …
Muffiny z malinami
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Do naczynia wkładamy:
- 150g miękkiego masła
- 2 jajka
- 70g brązowego cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g mleka
- dwa banany
- szklanka płatków owsianych
- dla chętnych siemię lniane – na oko wg uznania
- mały pojemnik malin
Wszystkie składniki miksujemy, oprócz malin. Maliny dodajemy na koniec i lekko mieszamy by pozostały w całości.
Wykładamy ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami.
Pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku na środkowej półce, wraz z filiżanką napełnioną wodom.
Smacznego !