Każdy go lubi mniej lub bardziej.
Nie tylko uwielbiany przez włochów.
Przybiera różne kształty, dobrze smakuje i łączy się chyba z każdym dodatkiem.
Na codzień i od święta – Makaron.
Pomysł na obiad, kolacje. W gronie rodziny bądź dla gości.
Moja propozycja…
MINI ZAPIEKANKA
Składniki:
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- 3 cukinie
- kawałek boczku
- trochę startego sera żółtego, kilka plastrów na wierzch.
- makaron mini kolanka (2-3 szklanki)
- duży jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
- ostra papryka
- oregano
- natka
Cebulkę, czosnek kroimy i podsmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki i boczek. Czekamy chwilę aż składniki się przysmażą. Dodajemy poobierane i pokrojone cukinie. Jak cukinia zmięknie przyprawiamy całość, dorzucamy starty ser, natkę i jogurt naturalny. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do foremek, na wierzchu kładziemy ser żółty i do piekarnika 200 st. do czasu zapieczenia sera. Posypujemy szczyptą czerwonej ostrej papryki. Smacznego 🙂