Pamiętacie czasy jak miało się ochotę na gorący kubek, wystarczyło iść wtedy tylko do sklepu. Wsypać zawartość do kubka i zalać wrzątkiem. Nikt wtedy nie zastanawiał się jaki jest jej skład i co tak właściwie wypijamy. Ale czasy się zmieniły. Świadomość się zmieniła. Mimo bardzo szybkich czasów coraz więcej z nas zastanawia się, czyta skład, chce się dobrze odżywiać.
Przyszła jesień. Zimne poranki, długie wieczory, częstsze zachcianki.
Nie trzeba lecieć do sklepu, można zrobić coś ciepłego, rozgrzewającego szybko i z pożytkiem dla ciała i ducha.
Okres jesienno-zimowy to idealny czas na wykorzystywanie produktów z naszych spiżarni. Napewno każdy odnajdzie gdzieś w słoiczku suche nasiona grochu, które czekały na tą chwilę.
Zupa grochowa znana od pokoleń, źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. Już nie musi kojarzyć się nam z ciężką, długo gotującą się zupą. Można zrobić ją w wersji light, przyjemną do wypicia.
GORĄCY KUBEK
GROCHOWA Z GRZANKAMI
Składniki:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 5 ziemniaków
- 70g grochu żółtego połówki
- sól, pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- pieczywo na grzanki, masło, czosnek, świeży tymianek
Groch mielimy na proszek. Cebulkę, czosnek, marcher, pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i liść laurowy. Zalewamy 1,5l wody.
Gotujemy zawartość 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 min. do rozgotowania składników.
W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody. Jak ktoś woli rzadszą konsystencję.
Kroimy pieczywo jakie mamy, smarujemy masłem, zgniecionym czosniem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Zapiekamy grzanki w piekarniku około 7-10min. w 200st.
Nalewamy do kubka i wskakujemy pod koc.
Gotowe 🙂
Smacznego !
2 komentarze
Ale nadrobiłaś ochoty! Czym zmielić groch? Blenderem się uda?
w Twoim przypadku świetnie sprawdzi się młynek do kawy 🙂