Dobra słowo się rzekło, więc powoli ruszamy do przodu z przepisami.
Od razu śmiem stwierdzić, że ambitnie podeszłam do tematu i moja pierwsza propozycja nie jest do przygotowania na szybko przed wyjściem do szkoły. Jak chce się czegoś więcej, to trzeba trochę pracy i wysiłku włożyć. Za to będziecie z siebie dumni i wasze dzieci też.
Pomysł na bułeczki pszenno-razowe z pieczonymi warzywami i grillowanym kurczakiem carry. Wielki plus za zdatność do spożycia przez myślę dwa dni po przygotowaniu, więc można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Farsz można zamienić i dostosować do naszych pociech indywidualnie. Ja się sugerowałam tym, co nam będzie smakowało, a przede wszystkim, co z chęcią mój syn zabierze do szkoły.
BUŁECZKI PSZENNO- RAZOWE Z SEZAMEM
Składniki:
- 80g mleka
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru
- 20g drożdży
- 200g mąki razowej
- 160g mąki pszennej
- 1 jajko
- 120g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki sezamu
Mleko, cukier, drożdże wymieszać dokładnie i podgrzać chwilkę, uwaga: nie zagotować!
Następnie zmieszać z resztą składników i wyrobić ciasto. Odstawić na 10 minut, po czym uformować z ciasta 12 kulek, niech czekają.
Farsz:
- 2 czerwone cebule
- 1 duża biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- sól
- świeży tymianek
- podwójna pierś z kurczaka
- olej rzepakowy
- curry
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa przygotowujemy do pieczenia. Cebulę z czosnkiem kroimy w większe krążki, paprykę kroimy na cztery części. Dodajemy 1-2 łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli, świeży tymianek.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika, paprykę skórką do góry. Pieczemy w tem. 180st. przez około 20 min. Obserwujemy, kiedy skórka w papryce będzie spieczona, żeby pozbyć się jej później.
Po upieczeniu wkładamy warzywa do osobnego naczynia. Z papryki ściągamy skórę.
Kroimy paprykę.
Pomiędzy czasie, przygotowujemy pierś z kurczaka. Potrzebować będziemy jedną podwójną pierś. Po umyciu i oczyszczeniu mięska kroimy pierś w podłużne paski, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i posypujemy curry.
Po rozgrzaniu patelni grillowej kładziemy mięsko.
Teraz możemy przystąpić do zawijania.
Kulkę z ciasta rozwałkowujemy na placuszek. W środek kładziemy upieczone warzywa i kurczaka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 15-20 minut.
Czekamy, aż bułeczki się zrumienią.
Może przy weekendzie uda Wam się wygospodarować czas by po majstrować w kuchni :)
2 komentarze
Wyglądają bardzo smacznie!!! Chyba trzeba będzie zrobić 🙂
Koniecznie 🙂