ZDROWA PRZEKĄSKA

ciacho-2

 

Przyszła jesień, a wraz z nią nowy rok szkolny, długie wieczory i zimne poranki. Codziennie zmagam się z pytaniem w czym przemycić jak najwięcej dobrych produktów by podjadanie w ciągu dnia było z pożytkiem dla moich dzieci.     Najlepiej chyba sprawdzają się przepisy kojarzone przez nasze dzieci jako coś słodkiego. Dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły, dodatek do jesiennej kawy w parku lub po prostu na co dzień, szybkie i proste …

 

Muffiny z malinami

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

Do naczynia wkładamy:

  • 150g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 70g brązowego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mleka
  • dwa banany
  • szklanka płatków owsianych
  • dla chętnych siemię lniane – na oko wg uznania
  • mały pojemnik malin

Wszystkie składniki miksujemy, oprócz malin. Maliny dodajemy na koniec i lekko mieszamy by pozostały w całości.

Wykładamy ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami.

Pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku na środkowej półce, wraz z filiżanką napełnioną wodom.

Smacznego !

ciacho1

Zobacz inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *