TRADYCJA

grzyb6

Gdy już kończy się lato a, warunki sprzyjają, zaczyna się sezon na grzybobranie. Dla niektórych coroczny obowiązek, przyjemność. Sposób na spędzenie czasu, wyciszenie, przebywanie sam na sam z przyrodą.

Każdy szuka. Ucieszony i dumny wraca z pełnym koszyczkiem do domu.

Widzę w tym powrót do tradycji. Szykowanie spiżarni na zimę.

Bo kto sobie wyobraża święta bożego narodzenie bez uszek z grzybami, sosu grzybowego, zupy grzybowej?

I kto źle wspomina takie wyjazdy z rodzicami? Gdzie z samego rana wyruszało się z koszyczkiem i małym nożykiem w głąb lasu. I jak wtedy cieszyło, jak się wypatrzyło jadalnego grzyba…

Same plusy, nie umniejszając faktów, że mimo gdzieś utartych przekonań, że grzyby nie mają wartości odżywczych, dociekliwi przeprowadzili badania i jest zupełnie inaczej.

Grzyby składają się głównie z wody. Myślę, że dlatego mają tak mało kalorii. Poza tym ich skład bogaty jest w aminokwasy, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. To pozwala zaliczyć grzyby to bardzo ważnych produktów żywnościowych w naszej kuchni. Dla mnie największy plus mają za to, że są w 100% stworzone przez naturę. I to dla mnie największy argument, pomijając wspaniałe walory smakowe i aromat wykorzystywany w wielu potrawach.

A więc zaczął się ten sezon. I chcę, żebyście chwilę spędzili w kuchni z tymi grzybami. Nie, nie tylko krojąc je i susząc. Najwięcej korzyści uzyskacie z nich, gdy będą wykorzystywane na świeżo.

Mam dla Was przepis na pyszne i szybkie risotto z grzybami.

 

RISOTTO Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 40g startego sera grana padano
  • pół pęczka natki pietruszki, tylko liście
  • 2 cebule
  • 40g oliwy z oliwek extra vergine
  • 300g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 350g ryżu arborio
  • 0,5 litra wody
  • 20g masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w małą kosteczkę, grzyby również. Wrzucamy na patelnię, dolewamy oliwy, dusimy.

Jak składniki zmiękną, dodajemy ryż. Zalewamy połową wody. Po wsiąknięciu wody dolewamy resztę. Kroimy pietruszkę, dorzucamy do całości. Czekamy, mieszając co jakiś czas, aż ryż zmięknie i wsiąknie resztę wody.

W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Na koniec dodajemy masło i przyprawy. Posypujemy serem przed podaniem.

grzyb3

grzyb5

grzyb7

img_0085

grzyb9

grzyb6

grzyb8

Smacznego !!!

Zobacz inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *