TARTA

tarta18

Kto jeszcze zdążył przed załamaniem pogody wybrać się do lasu? Szczęśliwcy mają teraz w domku świeże grzybki. Po zupie grzybowej, sosiku, risotto …. przyszedł czas na tarte ze świeżymi grzybami. Szybka, efektowna, idealna. Na niedzielne popołudnie i na drugie śniadanie… na tak zwane szybkie czasy.

 

TARTA ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI I POREM

Składniki:

Ciasto

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki razowej
  • 100g masła pokrojonego na kawałki
  • 50g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

    

Masa

  • 400g sera grana padano
  • por
  • cebula
  • mała miseczka świeżych grzybów
  • 200g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • natka
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • klarowane masło

 

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200st.C.
  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki, wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
  • Wylepiamy ciastem foremkę na tartę. Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy np. fasolą.
  • Spód piec 15 min., po czym zmniejszyć temp. piekarnika do 180st.C.
  • Cebulę, grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
  • Dorzucamy pokrojoną w krążki białą część pora.
  • Po podsmażeniu przekładamy składniki do miseczki.
  • Po przestygnięciu dodajemy rozdrobniony ser, pokrojoną natkę, śmietanę, jajka i przyprawy.
  • Mieszamy na jednolitą masę.
  • Zalewamy podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika na około 30 min.

Smacznego !!!

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

tarta18

tarta14

tarta20

tarta21

 

Zobacz inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *