PORA NA ŚLIWKĘ

sliwa-1

 

Owoc łączący dwie pory roku, lato i jesień. W pełni sezonu letniego trochę nie zauważana, ale każdy w swoim czasie ją przy uważa… Śliwka. Ostatnio przykuła mój wzrok i umiliła czas przy ostatnich ciepłych dniach.

Wykorzystałam ją jako dodatek do klasycznego ucieranego ciasta, które chyba najbardziej kojarzy mi się z latem.

Może być zastępowana każdymi owocami, ale teraz jesienną porą, stanowi dla mnie najlepszy dodatek.

 

Ciasto ucierane ze śliwką

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mleka
  • owoce

Zaczniemy od rozgrzania piekarnika do 200 st.

Wkładamy masło do rondelka i topimy.

Do naczynia wsypujemy cukier, cukier waniliowy, jajka.

Ucieramy mikserem.

Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mleko.

Miksujemy, po połączeniu składników dodajemy powoli roztopione masło.

Jak składniki już nam się dobrze połączą wylewamy zawartość na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia.

Układamy owoce. Pieczemy około 40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

 

sliwa-2

sliwa-3

Zobacz inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *