ODCZAROWANY SZPINAK

ryba20

Za oknem biało. I cały czas prószy. I zrobiło się jakoś magicznie.
Inaczej wyglądają ulicę, oświetlone przez lampy. Ślady odciśnięte na śniegu.

Zmarznięci, śpieszymy się bardziej do naszych domów. Parzymy herbatę z cytryną, by okryć się kocem i popatrzeć przez okno. Wspominamy.

Dom dla mnie miejsce, gdzie możemy się ogrzać, odpocząć, chodzić cały dzień w dresach, żyć po swojemu. Co czyni go wyjątkowym? Co pozostaję w pamięci na dłużej?
Smak, zapach, ludzie… dla mnie to rosół w każdą niedzielę przy rodzinnym stolę, obiad zjedzony wspólnie…kiedy po przyjściu ze szkoły czekała ciepła zupa u babci, pierogi u cioci. Na deser były naleśniki albo można było zrobić razem z dziadkiem kogiel-mogiel. I chociaż już gdzieś te dni są za mgłą, coś we mnie zostało. Wiem, co chcę, żeby zapamiętały moje dzieci.
Ten wspólny czas, smak rodzinnego domu. Ciepły obiad po przyjściu ze szkoły, ciasto w weekend, rodzinne śniadania w piżamie, gdy nigdzie nie trzeba się śpieszyć. Święta u dziadków, bo u jednej babci kutia, a u drugiej makiełki.

Teraz my tworzymy ich wspomnienia. To, co zabiorą w świat. To, co zostanie im w pamięci, będą powielać. Gdzieś zapiszemy się w dalszej historii.
I to nawet chyba nie chodzi o codzienne czynności. Tylko o chęci w miarę możliwości. Każdy z nas piszę scenariusz swojej opowieści.
I jak niegdyś szpinak kojarzył mi się tylko ze złem z przedszkola, odczarowałam go u siebie w domu. Moje dzieci już będą miały inny wspomnienia.

Mam dla Was szybki przepis do wypróbowania na rodzinny weekend. A może na stałe zagości w waszym jadłospisie? I kiedyś ktoś wspomni o tym przepisie w Waszych domach :)

Składniki

sos:

  • 2 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mała śmietana 30%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa- po pół łyżeczki
  • 400g świeżego szpinaku baby
  • pół trójkąta sera parmezzan

Ryba:

  • dorsz 4 kawałki ( ja kupuję tą porcjowaną z biedronki- polędwica z dorsza)
  • kawałek łososia
  • marynata: pęczek koperku, sok z cytryny, oliwa, sól, biały pieprz

 

  • paczka makaronu tagliatelle

 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek zeszklić na oliwię. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, przyprawy. Po chwili dodajemy partiami szpinak, aż zmięknie. Na koniec dosypuję pół porcji startego sera do sosu, reszta zostaję do posypania na gotową potrawę.

Rybę porcjujemy wg uznania. Zalewamy marynatą. Jak jest czas może postać w lodówce. Jak nie, pakujemy w sreberko i do piekarnika. Czas około 15 min., 200 stopni. Rybę można podać osobno albo połączyć na koniec z sosem.

Ja podaję z makaronem tagliatelle. Na koniec posypać startym parmezzanem.

ryba2

ryba3

nowy2

ryba4

ryba9

ryba11

nowy3

ryba17

ryba16

nowy4

ryba18

 

Zobacz inne posty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *