NOWY POCZĄTEK

kapusniak7

Rozpoczął się Nowy Rok, nowy etap, czysta karta do zapisania. Każdy mniej lub bardziej świadomie poczynił w głowie, na kartce, w notesie jakieś plany, sprawy do załatwienia.

Zadbać o stan zdrowia, ducha, więcej dawać z siebie, więcej marzeń spełnić.

Dla niektórych jest to dobry pretekst, by zadbać o siebie, bardziej wsłuchać się w swój organizm.

Który po świętach, sylwestrze woła o pomoc. Przejedzenie, kilka kg na plusie, ociężałość skłania do refleksji nad dietą, oczyszczeniu, powrocie do dobrego samopoczucia.

O tym, że oczyszczenie organizmu jest korzystne, nie trzeba pisać. Jest wiele sposobów mniej lub bardziej skutecznych, czasami wręcz drastycznych. Do tych bardziej rygorystycznych trzeba się przygotować, by nie miało to odwrotnych skutków.

Ja wyznaje metodę małych kroczków.

Począwszy od nawodnienia od środka. Woda, niby banał, a ilu z nas zapomina pić jej odpowiednią ilość w ciągu dnia. Cytryna odkwasza, na czczo dodana do wody pobudza jelita do pracy. Nasze kochane buraczki, tak pomocne przy usuwaniu toksyn z organizmu… Pomocników jest wiele, każdy może znaleźć coś, co lubi.
Kapusta, surowa, kiszona, pyszna, kwaśna może zdziałać cuda. Bardziej doceniona w okresie zimowym w naszych domach. Gdy po wizycie w warzywniaku, nic nie wpadnie nam w oko, ona zawsze będzie dobrym wyborem. Oprócz licznych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów zawiera siarkę (podobnie jak brokuły i czosnek), która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Dzięki obecności błonnika kapusta pobudza jelita do pracy, a ponieważ zawiera probiotyki, wzbogaca mikroflorę układu pokarmowego w dobre bakterie, dzięki czemu poprawia trawienie.

Fakt, ciężko trafić na jakość pamiętaną z naszego dzieciństwa. W każdej piwnicy była domowej produkcji. Niestety świat się zmienił i trzeba sobie jakoś radzić.

Dla zabieganych, bez pomysłu po przejedzeniu świątecznym, mam dla Was przepis na szybki odkwaszający kapuśniaczek. W sezonie zimowym dodatkowo rozgrzewa. Wspomoże również waszą odporność. Niech to będzie początek ku lepszemu.

SZYBKI KAPUŚNIAK

Składniki:

  • dwie garstki kapusty kiszonek
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek, kroimy drobno i dusimy na oliwię. Dodajemy pokrojoną kapustę białą i marchewkę. Zalewamy około jednym litrem wody. Zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać.

Dodajemy przyprawy, wraz z koncentratem, pomijamy majeranek. Gotujemy 10min. po czym dodajemy ziemniaki, na kolejny okres gotowania 15 min.

Na koniec dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy 15-20min.

Na koniec dodajemy majeranek.

Gotowe.

kapusniak8

kapusniak5

kapusniak7

Szczęśliwego Nowego Roku !!!

Zobacz inne posty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *