GORĄCY KUBEK

groch8

Pamiętacie czasy jak miało się ochotę na gorący kubek, wystarczyło iść wtedy tylko do sklepu. Wsypać zawartość do kubka i zalać wrzątkiem. Nikt wtedy nie zastanawiał się jaki jest jej skład i co tak właściwie wypijamy. Ale czasy się zmieniły. Świadomość się zmieniła. Mimo bardzo szybkich czasów coraz więcej z nas zastanawia się, czyta skład, chce się dobrze odżywiać.

Przyszła jesień. Zimne poranki, długie wieczory, częstsze zachcianki.

Nie trzeba lecieć do sklepu, można zrobić coś ciepłego, rozgrzewającego szybko i z pożytkiem dla ciała i ducha.

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na wykorzystywanie produktów z naszych spiżarni. Napewno każdy odnajdzie gdzieś w słoiczku suche nasiona grochu, które czekały na tą chwilę.

Zupa grochowa znana od pokoleń, źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. Już nie musi kojarzyć się nam z ciężką, długo gotującą się zupą. Można zrobić ją w wersji light, przyjemną do wypicia.

 

GORĄCY KUBEK

GROCHOWA Z GRZANKAMI

Składniki:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 70g grochu żółtego połówki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieczywo na grzanki, masło, czosnek, świeży tymianek

 

Groch mielimy na proszek. Cebulkę, czosnek, marcher, pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i liść laurowy. Zalewamy 1,5l wody.

Gotujemy zawartość 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 min. do rozgotowania składników.

W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody. Jak ktoś woli rzadszą konsystencję.

Kroimy pieczywo jakie mamy, smarujemy masłem, zgniecionym czosniem, posypujemy świeżym tymiankiem.

Zapiekamy grzanki w piekarniku około 7-10min. w 200st.

Nalewamy do kubka i wskakujemy pod koc.

Gotowe 🙂

Smacznego !

Zobacz inne posty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *