CIASTKO FRANCUSKIE

ciasto11

Po wymagającej pierwszej propozycji podsuwam kolejną. Szybką, łatwą i tak naprawdę na każdą okazję. Na wycieczkę, na szybko do kawy, do szkoły.
Nie wiem, jak u Was w szkołach wygląda sprawa słodyczy. U nas od poprzedniego roku jest ustalony jeden dzień w tygodniu, w którym dziecko może przynieś coś słodkiego do szkoły.

Pomysłów na ten dzień mam zawsze tysiące, ale nie rzadko zapomnę kupić jakiegoś składniku i jest klops. Więc zawsze dobrze mieć w lodówce dwa składniki, które będziemy mogli tu wykorzystać. Gotowe ciasto francuskie i na przykład brzoskwinie w puszce.
Do tych ciastek dodałam jeszcze ananasy i ziarna, żeby bardziej zachęcało do zjedzenia. Z niżej podanych składników wychodzi 10 ciastek, na pewno znajdą się chętni, żeby je zjeść i mamy pomysł na śniadanie dla niejadków.

CIASTKO FRANCUSKIE

Składniki:

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • puszka brzoskwiń
  • puszka ananasów
  • ziarna sezamu, słonecznika

 

Przygotowanie:

Rozwijamy gotowe ciasto, kroimy na 5 równych części. Tę samą czynność powtarzamy przy drugim opakowaniu.

Owoce kroimy w kostkę. Na dwa opakowanie ciasta starczy nam połowa brzoskwiń i ananasów.

Na połowę ciasta kładziemy owoce, przykrywamy resztą ciasta. Zawijamy, przygniatamy boki, tak żeby się skleiły.

Nacinamy w trzech miejscach ciastko, smarujemy syropem z owoców, posypujemy ulubionymi ziarnami.

Jak ktoś woli bardziej słodkie, można posypać jeszcze cukrem brązowym.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 20 min.

Gotowe !!!

ciasto12

Zobacz inne posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *