BUŁKA INACZEJ

bulka11

Dobra słowo się rzekło, więc powoli ruszamy do przodu z przepisami.
Od razu śmiem stwierdzić, że ambitnie podeszłam do tematu i moja pierwsza propozycja nie jest do przygotowania na szybko przed wyjściem do szkoły. Jak chce się czegoś więcej, to trzeba trochę pracy i wysiłku włożyć. Za to będziecie z siebie dumni i wasze dzieci też.
Pomysł na bułeczki pszenno-razowe z pieczonymi warzywami i grillowanym kurczakiem carry. Wielki plus za zdatność do spożycia przez myślę dwa dni po przygotowaniu, więc można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Farsz można zamienić i dostosować do naszych pociech indywidualnie. Ja się sugerowałam tym, co nam będzie smakowało, a przede wszystkim, co z chęcią mój syn zabierze do szkoły.

BUŁECZKI PSZENNO- RAZOWE Z SEZAMEM

Składniki:

  • 80g mleka
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru
  • 20g drożdży
  • 200g mąki razowej
  • 160g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki sezamu

Mleko, cukier, drożdże wymieszać dokładnie i podgrzać chwilkę, uwaga: nie zagotować!

Następnie zmieszać z resztą składników i wyrobić ciasto. Odstawić na 10 minut, po czym uformować z ciasta 12 kulek, niech czekają.

Farsz:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • świeży tymianek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • curry

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa przygotowujemy do pieczenia. Cebulę z czosnkiem kroimy w większe krążki, paprykę kroimy na cztery części. Dodajemy 1-2 łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli, świeży tymianek.

Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika, paprykę skórką do góry. Pieczemy w tem. 180st. przez około 20 min. Obserwujemy, kiedy skórka w papryce będzie spieczona, żeby pozbyć się jej później.

Po upieczeniu wkładamy warzywa do osobnego naczynia. Z papryki ściągamy skórę.

Kroimy paprykę.

Pomiędzy czasie, przygotowujemy pierś z kurczaka. Potrzebować będziemy jedną podwójną pierś. Po umyciu i oczyszczeniu mięska kroimy pierś w podłużne paski, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i posypujemy curry.

Po rozgrzaniu patelni grillowej kładziemy mięsko.

Teraz możemy przystąpić do zawijania.

Kulkę z ciasta rozwałkowujemy na placuszek. W środek kładziemy upieczone warzywa i kurczaka.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 15-20 minut.
Czekamy, aż bułeczki się zrumienią.

Może przy weekendzie uda Wam się wygospodarować czas by po majstrować w kuchni :)

bulki1

bulki2

bulki6

bulka8

bulka9

bulka10

bulka12

bulka14

bulka-jasna

Zobacz inne posty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *